I år kryddar vi julen annorlunda

Publicerat: 17 november - 2020

I år kryddar vi julen annorlunda

I år kryddar Kristianstad City julen annorlunda. 2019 bjöd på konserter med Robin Stjernberg och Moa Lignell, körer, luciakröning, tomterace och självklart vår omtyckta och sedvanliga julmarknad som drog långt fler besökare än på många år.

Det är ingen hemlighet att julen kommer se annorlunda ut år 2020. Vår omtyckta marknad uteblir första advent, och stämningsfulla konserter i den klassiska utformningen får vi vänta med. Detta året är det viktigt att hålla avstånd men tänka nära, därför fokuserar Kristianstad City på julmiljöer och sinnena i år. 

STAD I LJUS 
I jul vill vi skapa ljus i vintermörkret. Det gör vi genom projektet “Stad i Ljus” – 16 byggnader och platser i Kristianstad City ska belysas upp under projektet Stad i Ljus, och befintliga ljusverk såsom Väggmålningen, Vattentornet och Snögubben på Lilla Torg, ska lyftas upp ytterligare. Under utvalda datum kommer några av verken belysas lite extra spektakulärt. Tillsammans utgör verken en ljuspromenad i city som du kan gå med dina allra närmaste. Ljusen kommer gå att beskåda 27 november – 30 januari. Startskottet sker under Black Friday, då vi istället fokuserar på det lokala och citys kreativa lösningar. 

Detta blir i år ett Pilotprojekt tillsammans med Kulturnatt Kristianstad, och förhoppningsvis en start på en ny jultradition. Vi ser detta som ett genomförbart och coronasäkrat evenemang för ung som gammal och ett bra sätt att få träffa sina nära och kära utomhus i juletider när allt är väldigt annorlunda. Tekniken möjliggörs med med hjälp av huvudpartner Evenetteknik. Byggnader och platser som lyses upp möjliggörs genom partners Sparbanken Skåne, ABK, Naturum, Kristianstad Teater, Kulturkvarteret och Regionmuseet Skåne. 

“-Julen i city blir inte som den brukar på grund av de rådande omständigheterna. Tack vare snabbfotat samarbete med Kulturnatt, Eventteknik och många samarbetspartners ser vi till att skapa ljus under årets mörkaste period. Det blir ett besöksmål för hela familjen, där man kan hålla avstånd och samtidigt njuta av den friska luften.” Charlotte Svärd, verksamhetsledare Kristianstad City 

Henrik Strand, VD på ABK berättar om ABK’s delaktighet: 

– Genom Stad i ljus kan vi vara med och sprida lite extra ljus i vardagen just nu, säger ABK:s vd Henrik Strand. Vi bjuder på ett historiskt bildspel på en av fasaderna i centrum för att göra vår och våra hyresgästers historia ännu mer levande och tillgänglig.

“-I en tid då många evenemang har fått ställa in är det fantastiskt att få vara en del av detta projekt och kunna erbjuda upplevelser på ett säkert sätt” Pär Lindskog Eventteknik AB.

27-28-29/11 Naturum hjärtat i Vattenriket. När mörkret fallit får naturum lysa upp på ett helt nytt sätt som hjärtat i Vattenriket. Ta dig en titt när du passerar på väg till eller från stan.” Karin Magntorn

Sponsor
Kulturnatt Kristianstad, Den Orangea staden, Kulturföreningen Äntligen.

Huvudpartner
Eventteknik

Partners
Sparbanken Skåne, ABK, Naturum, Kristianstad Teater, Kulturkvarteret, Regionmuséet.

24 JULLUCKOR
Under projektet 24 julluckor skyltar vi upp 24 fönster tillsammans med föreningar och företag vi vill lyfta lite extra. På 24 olika sätt ska julen tolkas utifrån sitt egna företag eller förening. Det blir en stämningsfull promenad i city för hela familjen där varje fönster bjuder på överraskningar. Projektet sker i samarbete med kristianstad citys fastighetsägare. 

POP-UP MILJÖER
Vi fortsätter att fokusera på juliga miljöer och kommer att förvandla Hesslegatan till tomtens gränd. Här kan du strosa och njuta av en julig miljö med överraskningar ovan. Pop-up parken på Lilla Torg blir en liten juloas med plats för att sitta och fika med dina nära och kära ute i den friska luften. Dessutom finns tomtens brevlåda på plats på torget där barnen kan lämna in sina önskelistor! 

Arkivbild, 2019

FLER NYHETER OCH EVENEMANG

Stad i Ljus – 27 nov – 30 jan

Detta blir i år ett Pilotprojekt tillsammans med Kulturnatt Kristianstad, och förhoppningsvis en start på en ny jultradition. Vi ser detta som ett genomförbart och coronasäkrat evenemang för ung...

I år kryddar vi julen annorlunda

I år kryddar Kristianstad City julen annorlunda. 2019 bjöd på konserter med Robin Stjernberg och Moa Lignell, körer, luciakröning, tomterace och självklart vår omtyckta och sedvanliga julmarkna...

KRÖNIKA: Det blir en annorlunda jul

Det blir en annorlunda jul. Vi hade rest oss igen, de flesta verksamheterna hade lyckats hitta en ny vardag med nya anpassade rutiner och servicelösningar. Vi möttes av två rejäla smällar på lop...