Kristianstad – Närmast till allt!

Vadå närmast till allt? Ja, i vilken annan stad har du över 200 butiker och restauranger inom fem minuters promenad, i en genuin historisk stadskärna med stort utbud av shopping, konst och kultur? Med ett av Sveriges största stadsnära strövområden bara några minuter bort? I Kristianstad behöver du inte välja mellan upplevelserna – du hinner med allt!

Om oss

Välkommen till Handelsstaden Kristianstad

Här hittar du allt från den lilla anrika butiken som gått i arv till de stora butikskedjorna med ett utbud som matchar storstäderna. Det där lilla extra och unika hittar du hos oss, och vi prioriterar på god service!

Upplev atmosfären och njut av en vacker, genuin stadskärna med kulturella impulser och charmiga smågator och torg. Njut av en stunds avkoppling på något av våra mysiga caféer eller restauranger. Ett populärt besöksmål är Galleria Boulevard på Östra Boulevarden. Oslagbart är närheten till naturen och fina parker. Bara ett stenkast från Resecentrum ligger vårt vackra och välbesökta naturum mitt ute i Helge å. Staden grundades 1614 av Christian IV och har sedan dess varit en knutpunkt för handel i alla dess former.

2014 utsågs Kristianstad till Årets stadskärna av svenska stadskärnors förbund och 2018 blev vi certifierade genom Purple Flag.

Varmt välkommen till Kristianstad!

Handelsstaden Kristianstad AB

Under 2011 gick Kristianstads kommun, Handelsföreningen och Fastighetsägarna samman för att jobba med centrumutveckling under namnet Handelsstaden Kristianstad AB. Organisationen arbetar med att utveckla stadskärnans dragningskraft, skapa förutsättningar för en gynnsam utveckling av stadens näringar och att stärka fastighetsvärdena. En viktig fråga för Handelsstaden Kristianstad är att utveckla stadskärnans utbud av handel, caféer och restauranger.
Handelsstaden Kristianstads operativa arbete ser i fyra arbetsgrupper med fokusområde: Tillgänglighet, Marknadsföring, Tryggt & Säkerhet samt Rent & Snyggt.

Vison

”Handelsstaden Kristianstad verkar för att Kristianstad centrum ska vara Sveriges mest trivsamma handelsplats och att stadskärnan är en stark, levande och attraktiv mötesplats där stadens traditioner möter framtiden”

 

Strategi

Handelsstaden Kristianstad AB arbetar aktivt för ett brett utbud av handel, servicenäring, aktiviteter och kulturupplevelser i centrum för alla åldersgrupper i nära samarbete med stadens alla aktörer.

Vi har flera fokusgrupper och arbetar med Purple Flags verktyg och processer.

 

Uppdrag

Handelsstaden Kristianstad AB arbetar för att stärka Kristianstad stadskärna.

Handelsstaden Kristianstad AB:s arbete ska bidra till att fler besöker staden, att fler visar intresse för att bosätta sig i kommunen och till en ökad omsättning inom handeln och besöksnäringen.

 

Statistik 2018

Utsedd till Sveriges tredje bästa Cityhandel genom tidningen market.

Total omsättning 2 236 000 000 kr

Omsättningsförändring +1,1%

Handelsindex 121

(Handelsindex är ett mått som visar relationen mellan vad invånarna i kommunen konsumerar och vad butikerna på orten faktiskt omsätter. Är index 100 är konsumtionen och omsättningen likställda.)

Antal anställda i stadskärnan 1403 st

Verksamheter 310 st

 

Källa: HUI och Cityklimatet genom WSP